Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » Books » History »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (243)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line

De atlas van Acker Stratingh

kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (18251839)

Reinder Reinders
 

Publication year: 2019

Publication type: Book

Pages: ca. 300

Cover: Hardcover

Format: 244 x 340 mm staand. Hardcover. Full colour. Met losse kaart op ware grootte

Price excl. VAT: 45.83

Price incl. VAT: 49.95

Binnenkort zal bij uitgeverij Barkhuis de Atlas van Acker Stratingh, kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (1825-1839) verschijnen: een atlas over de oudste geologische kaart die in Nederland is uitgegeven.

De winkelprijs van het boek zal € 49,95 zijn. Als u het boek nu per e-mail reserveert, krijgt u vlak voor de verschijning een antwoord van de uitgever met het aanbod het boek te kopen voor € 44,95, inclusief gratis verzending binnen Nederland. U reserveert een exemplaar van De atlas van Acker Stratingh door een e-mail met uw verzoek te sturen naar uitgeverij Barkhuis, info@barkhuis.nl.
 
In 1836 is een geologische kartering uitgevoerd van de 57 gemeenten in de provincie Groningen. De resultaten van deze kartering op schaal 1 : 50.000 zijn bewaard gebleven. Een Geologische kaart van Groningen kwam in 1837 gereed - twintig jaar voordat Staringhs geologische kaart van Nederland verscheen. Het is ook een monumentenkaart waarop de ligging en hoogte van 120 wierden in Groningen voorkomen. Waterafvoer en de grenzen van de zijlvestenijen zijn andere thema's die op de kaart aandacht krijgen.

Ook van eerdere geologische karteringen zijn kaarten bekend, zoals een geologische reliëfkaart van de provincie uit 1827. Alle kaarten worden in de atlas beschreven en afgebeeld. Een gevouwen exemplaar van de geologische kaart van 1837 op ware grootte is in de atlas opgenomen. Ter inleiding wordt beschreven hoe de kaart tot stand is gekomen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het wierdenonderzoek in het begin van de 19e eeuw en de verdere ontwikkeling van de geologische en bodemkartering in Nederland.

De kaarten uit de periode 1825-1839 nemen een unieke plaats in binnen de geschiedenis van de ‘geocartografie'. Ze behoren - wereldwijd - tot de vroegste bodemkaarten die we kennen. De atlas van Acker Stratingh verschijnt in mei 2019, en is dan verkrijgbaar in de boekhandel en bij de uitgever zelf. Het boekheeft een formaat van 24 cm × 34 cm, is genaaid en gebonden in een harde band, en bevat ca. 300 pagina's met een gevouwen exemplaar van de geologische kaart van 1837 op ware grootte.


Quantity:     
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
Contact
Line