Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » Books » History »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (282)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
General Conditions and Return Policy
Contact
Line
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line

Fon jelde

Opstellen van D.J. Henstra over middeleeuws Frisia

A.T. Popkema (bezorgd door)
 

ISBN-13: 9789077922804

ISSN: 0921-7657

Publication year: 2010

Publication type: Book

Pages: XV, 370

Cover: Hardcover

Format: 17 x 24 cm; hardcover; full colour

Price excl. VAT: 44.81

Price incl. VAT: 48.84

Fon Jelde. Opstellen van D.J. Henstra over middeleeuws Frisia bevat een achttiental artikelen die Dirk Jan Henstra publiceerde in het decennium na verschijning van zijn dissertatie The Evolution of the Money Standard in Medieval Frisia. A Treatise on the History of the Systems of Money of Account in the Former Frisia (c.600-c.1500).

In de vroege en hoge middeleeuwen besloeg het Friese gebied de gehele kuststrook van Zeeland tot de Wezermonding. De Noordzee werd wel de Mare Fresonum (‘Zee der Friezen') genoemd. Dorestat bij Utrecht was van de 7e tot in de 9e eeuw één der voornaamste handelsplaatsen van het Frankische Rijk en de Friezen waren de belangrijkste handelaren en zeevaarders van toenmalig Noordwest-Europa. Frisia was dan ook een van de eerste West-Europese gebieden waar zich een geldstelsel ontwikkelde. Omdat de Friezen geen overheid met direct gezag kenden, ontwikkelde het geldstelsel zich volgens de eigen wetten van vraag en aanbod - een uniek geval in middeleeuws Europa.

Centrale thema's van de bundel zijn de ontwikkeling van de regionale geldstandaards in middeleeuws Frisia, het inzetten van kennis van de geldstandaards voor brondatering en de geschiedenis van het grafelijk gezag in het Frisia van de volle middeleeuwen. Het onderzoek van Henstra is zodoende niet alleen van economisch-historisch belang, maar tevens uiterst relevant voor de numismatiek, mediëvistiek, genealogie en de regionale geschiedenis van het middeleeuwse Frisia.

De redactie over de bundel is gevoerd door Anne Tjerk Popkema. De bundel is rijkelijk voorzien van illustraties (grotendeels in kleur) van munten, kaarten, historische stukken en grafieken. Verder bevat het boek verschillende appendices en een uitgebreid register.

Reviews

'Fon jelde [is] een must have voor iedereen die zich op enigerlei wijze bezig houdt met het Fries-Groningse gebied in de Middeleeuwen'. Riemer Janssen, Stad en Lande 2011 (3), p. 43.

Overige recensies

- W. op den Velde in De Beeldenaar 36 (2012-1), p. 32
- Symen Schoustra in het Friesch Dagblad, 16 juli 2011, katern Sneinspetiele, p. 27

Quantity:     
CUSTOMERS WHO BOUGHT THIS PRODUCT ALSO PURCHASED