Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » History »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (282)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
General Conditions and Return Policy
Contact
Line
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line

Cultuuroverdracht als pedagogisch motief

Historische en actuele perspectieven op onderwijs, sekse en beroep. Liber amicorum voor Mineke van Essen

Greetje Timmerman, Nelleke Bakker en Jeroen J.H. Dekker (red.)
 

ISBN-10: 9077922245

ISBN-13: 9789077922248

Publication year: 2007

Publication type: Book

Pages: VIII, 280

Cover: Softcover

Format: 15 x 23 cm; zw ill.; 586 g

Price excl. VAT: 25.00

Price incl. VAT: 27.25

Op 25 januari 2007 gaat dr. Mineke van Essen, bijzonder hoogleraar genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen, i.h.b. met betrekking tot opvoeding en onderwijs, vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds, tevens voorzitter van het Universitair Centrum Genderstudies en daarnaast universitair hoofddocent historische pedagogiek, met emeritaat.

De invloed van Mineke van Essen is groot. Als lerares en docent, als promotor en als wetenschapper heeft zij vele generaties leerlingen, studenten en collegae geïnspireerd. Ook heeft zij grote invloed gehad op de wetenschap van de historische pedagogiek, zowel in binnen- als buitenland. Bij haar afscheid past een Liber Amicorum van haar wetenschappelijke collegae dat gaat over de onderwerpen die haar het meest hebben geboeid en waaraan zij in wetenschappelijke zin het meest heeft bijgedragen: gender, geschiedenis en de school. Een bibliografie van haar publicaties is in dit boek opgenomen.

Inhoudsopgave

Voorwoord.   MARIA GREVER, De nationale canon: to be or not to be. Over gemeenschappelijke kennis en historisch besef.    PIETER BOEKHOLT, De mythe van de onderwijshervorming na 1800.   CATHERINE BURKE & IAN GROSVENOR, Designed spaces and disciplined bodies: E.R. Robson's grand architectural tour.   NELLEKE BAKKER, ‘Wat zoudt gij doen in dit geval?' De opgaven van Jan Waterink.   HILDA AMSING, De leraar als opvoeder. De pedagogische taak van het lager onderwijs in de jaren vijftig.   RUTH WATTS, Teaching and students in ancient Alexandria: lessons from the career of Hypatia, a female mathematician and philosopher.   JACQUES DANE, ‘Waarde Henriette'. Over twee onbekende brieven uit 1914 van de Groningse filosoof en psycholoog Gerard Heymans aan een onderwijzeres.   MINEKE BOSCH, Vertellen of je leven ervan afhangt. Een analyse van Ayaan Hirsi Ali's autobiografie.   CHRISTINE MAYEr, Shaping the modern woman: transformations in education in the eighteenth and nineteenth century in Germany.   ANNEMIEKE VAN DRENTH, Pediatrie als professie. Het werk van Cornelia C. de Lange (1871-1950).   GREETJE TIMMERMAN, ‘Tuning in': de communicatief competente leraar. Feminisering en didactisering van het lerarenberoep (1975-1990).   REBECCA ROGERS, Women language teachers in France.   JAN DIRK IMELMAN & WILNA MEIJER, De pabo en de eclips van kleuterdidactiek en schoolpedagogiek.   JANKA STOKER, Sekse en leiderschap: tussen feiten en ideaal.   MIEKE LUNENBERG, In het voetspoor van Berend Brugsma en Ietje Kooistra. Over het beroep van lerarenopleider.   JEANNETTE DOORNENBAL, Mineke van Essen: van kwekeling tot emeritaat. Een persoonlijke impressie van een carrière.   Bibliografie van Mineke van Essen.

Extra informatie

U kunt hier het voorwerk met het Voorwoord dowloaden.

Quantity: