Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » History »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (282)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
General Conditions and Return Policy
Contact
Line
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line

De atlas van Acker Stratingh

kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (18251839)

Reinder Reinders
 

ISBN-13: 9789492444882

Publication year: 2019

Publication type: Book

Pages: 312

Cover: Hardcover

Format: 244 x 340 mm staand. Hardcover. Full colour. Met losse kaart op ware grootte

Price excl. VAT: 45.83

Price incl. VAT: 49.95

GRATIS VERZENDING BINNEN NEDERLAND
 
In 1836 is een geologische kartering uitgevoerd van de 57 gemeenten in de provincie Groningen. De resultaten van deze kartering op schaal 1 : 50.000 zijn bewaard gebleven. Een Geologische kaart van Groningen kwam in 1837 gereed - twintig jaar voordat Staringhs geologische kaart van Nederland verscheen. Het is ook een monumentenkaart waarop de ligging en hoogte van 120 wierden in Groningen voorkomen. Waterafvoer en de grenzen van de zijlvestenijen zijn andere thema's die op de kaart aandacht krijgen.

Ook van eerdere geologische karteringen zijn kaarten bekend, zoals een geologische reliëfkaart van de provincie uit 1827. Alle kaarten worden in de atlas beschreven en afgebeeld. Een gevouwen exemplaar van de geologische kaart van 1837 op ware grootte is in de atlas opgenomen. Ter inleiding wordt beschreven hoe de kaart tot stand is gekomen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het wierdenonderzoek in het begin van de 19e eeuw en de verdere ontwikkeling van de geologische en bodemkartering in Nederland.

De kaarten uit de periode 1825-1839 nemen een unieke plaats in binnen de geschiedenis van de ‘geocartografie'. Ze behoren - wereldwijd - tot de vroegste bodemkaarten die we kennen.
 
U kunt hier een aantal voorbeeldpagina's uit de atlas bekijken: het voorwerk met de inhoudsopgave, enkele pagina's uit Hoofdstuk 1, en de bodemkartering van twee gemeenten. Mocht u besluiten de pagina's uit te printen, bedenk dan wel dat het originele formaat 24 x 34 cm is, en dat de afbeeldingen van dit voorbeeldbestand geschikt zijn voor het beeldscherm (en dus niet voor papier).
 
Het is mogelijk om van de Acker Stratingh-kaart een (ongevouwen) reproductie te bestellen bij Allard Pierson | De Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Voor een bedrag van €40,- à €50,- krijgt u deze op ware grootte in een koker thuisgestuurd. Kijk voor meer informatie op https://bijzonderecollecties.uva.nl/gedeelde-content/kennisdomeinen/cartografie.html of stuur een mail naar maps-uba@uva.nl.  
 
Extra information
 
 
Reviews
 
Bert Boekschoten in Geo.brief 44, 5 (augustus 2019), pp. 10-12: "Het fraai uitgegeven boek gaat vergezeld van een losse replica van de kaart van Acker Stratingh, en is ruim voorzien van toelichting en illustraties. Reinders' degelijke onderzoek en soepele schrijfstijl maken dit boek voor Groningers en voor belangstellenden in de wording van de Nederlandse kwartairgeologie tot een aanwinst. Terecht ondersteunde het KNGMG de uitgave. Onze secretaris, dr. Jan Stafleu, gaf tijdens de presentatie een overzicht van de actuele informatievoorziening inzake de Groninger geologie. Helaas staat die zeer in de belangstelling, gezien de aardbevingsproblematiek. Maar de finesses van de oudere Pleistocene afzettingen in Groningen, met de variaties in laat-Pliocene/oud-Kwartaire zand- en grindgronden, alsmede de moeilijk begrijpbare extreme insnijdingen binnen de Peelo-formatie zijn ook uitdagingen voor toekomstig onderzoek. Hoe de huidige kennis van het Groninger oppervlak tot stand kwam, is nu op prettige en erudiete wijze door Reinders vastgelegd."

Quantity:     
CUSTOMERS WHO BOUGHT THIS PRODUCT ALSO PURCHASED