Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » Books » History »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (280)
Biology (11)
History (37)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
Contact
Line
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line

In vol ornaat

Vier eeuwen Groningse senaatsgalerij

Jolanda Oosterheert
 

ISBN-13: 9789077922576

Publication year: 2009

Publication type: Book

Pages: 287

Cover: Hardcover

Format: 23 x 29,7 cm; 1620 gr; full colour

Price excl. VAT: €45.83

Price incl. VAT: €49.95

Wie de Groningse senaatskamer betreedt, wordt aangekeken door vele statige gezichten boven plechtige toga's en stralend witte beffen. Achter deze hoogleraarportretten gaan verrassende verhalen schuil. Dit boek vertelt de fascinerende geschiedenis van de Groningse senaatsgalerij, die ooit in 1618 begon met vier portretten van de eerste rectoren, die de universiteit in de eeuwen daarna academische glans verschafte, die de gemoederen van de geleerden soms danig bezighield en die de afgelopen jaren een opmerkelijke revival beleefde.
     Jolanda Oosterheert verhaalt over de hemelbollen van Nicolaus Mulerius, de japonse rok van Johannes Mensinga en de ‘hofschilders' van Academie Minerva die de universiteit van vele portretten heeft voorzien. Tevens schetst ze de geschiedenis van de verblijfplaats van de galerij: de verschillende academische gebouwen, waar branden woedden, renovaties werden verricht en waar ooit behalve studenten en hun hoogleraren ook kippen en geiten rondliepen.
     De bijdragen van Rudi Ekkart, Lyckle de Vries, Klaas van Berkel, Franck Smit, Brigitte Hekker en Carolien ten Bruggencate, allen over onderwerpen die op de een of andere manier raken aan de portrettencollectie van de RUG, geven deze catalogus een extra dimensie.
     Jolanda Oosterheert studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft onder andere opdrachten uitgevoerd voor het Universiteitsmuseum, de Commissie Geschiedschrijving RUG en het Rijksmuseum Amsterdam.

Extra informatie

U kunt hier een gratis pdf-bestand met enkele pagina's uit het boek bekijken.

Quantity: