Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » Books » History »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (252)
Biology (10)
History (35)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
Contact
Line
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line

Rebekka Aleida Biegel

Een vrouw in de psychologie

A.C. Rümke
 

ISBN-10: 9077922156

ISBN-13: 9789077922156

Publication year: 2006

Publication type: Book

Pages: 132

Cover: Softcover

Format: 20.5 x 20.5 cm; b&w ill.; 397 g

Price excl. VAT: €16.51

Price incl. VAT: €18.00

De psychologe mej. dr. R.A. Biegel (1886-1943) was in vooroorlogs Nederland een intermediair tussen de academische en de toegepaste psychologie. Met haar onderzoek heeft zij in de jaren dertig de psychotechniek in Nederland ontwikkeld en vormgegeven.

In de jaren dertig bouwde dr. Biegel het Psychotechnisch Laboratorium der PTT op. Zij was een vrouw die zich staande wist te houden in een door mannen gedomineerde wereld. Als vrouwelijke pionier was ze een hoge uitzondering. Omdat geschiedenis wordt beleefd vanuit het heden, waar driekwart van de eerstejaarsstudenten psychologie vrouw is, kan Betty Biegel gezien worden als een vroeg vrouwelijk rolmodel.

Betty Biegel komt in deze biografie naar voren als een bijzondere persoon, wier tragiek verwijst naar een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Joodse volk, die niet vaak genoeg verteld kan worden. Coen Rümke heeft het tragische levenseinde van Betty Biegel en haar zus Annie, die beiden in 1943 in het doorgangskamp Westerbork zelfmoord pleegden, in deze studie gedocumenteerd.

Rebekka Aleida Biegel (1886-1943). Een vrouw in de psychologie is een aanwinst voor de geschiedenis van de Nederlandse psychologie.

Over de auteur

In 1989 stond drs. A.C. Rümke (1924) aan de wieg van het Archief & Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie (ADNP), een instelling die het erfgoed van de Nederlandse psychologie bewaakt en beheert. Van 1989 tot en met 1995 was hij voorzitter van het ADNP. Coen Rümke heeft met zijn studie Rebekka Aleida Biegel (1886-1943). Een vrouw in de psychologie de geschiedenis van de Nederlandse psychologie verrijkt. Deze studie is een heruitgave uit 1996.

Redactionele bewerking en aanvullend archiefonderzoek: drs. Sarah de Rijcke en dr. Jacques Dane.

Het Archief & Documentatiecentrum Nederlandse Psychologie (ADNP) verzamelt, verstrekt en beheert informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de psychologie en pedagogiek in Nederland. Het ADNP is een landelijk centrum, gehuisvest bij de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Afdeling Psychologie, van de Rijksuniversiteit Groningen.

Extra informatie

U kunt hier een gratis pdf-bestand downloaden met de inhoudsopgave, het voorwoord en de inleiding van Rebekka Aleida Biegel.

Quantity: