Barkhuis Barkhuis
English   Dutch Top » Catalog » Books »  |  Cart Contents  |  Checkout  |   
CATALOG
Books (279)
Biology (11)
History (37)
Line
QUICK FIND
 
Use keywords to find the product you are looking for.
Advanced Search
Line
INFORMATION
About us
For authors
Distribution
Ordering
Review Copies
Contact
Line
SHOPPING CART
0 items
Line
YOUR ACCOUNT
Your Email Address
Your Password
Line

Combineren en deduceren

J.N. Lanting
 

ISBN-13: 9789492444783

Publication year: 2018

Publication type: Book

Pages: 259

Cover: Softcover

Price excl. VAT: €27.48

Price incl. VAT: €29.95

Dit boek bevat vijf langere en twee korte artikelen, die los van elkaar staan. De twee korte verhalen zijn een aanvulling op een artikel in Kritische nabeschouwingen (2015), en een korte verhandeling over een onversierde beker uit Angelslo. Het langste artikel is een volledig geïllustreerde verhandeling over de Midden-Neolithische hamerbijlen in Nederland. De resterende vier artikelen hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze gegevens uit verschillende bronnen combineren, wat tot nieuwe inzichten leidde. Op basis daarvan kreeg dit boek zijn titel.

Behandeld worden:
- het 8.2 ka event: in Europa niet de droge, koudere periode die klimaatmodellen berekenden, maar een periode met warmere zomers dan de huidige.
- Midden-Neolitische hamerbijlen.
- de opgraving van J. Hofstede bij Zeijen in 1809: niet hunebed D5, maar een grafheuvel; niet een Angelsaksische pot, maar vrijwel zeker een late klokbeker.
- houtconstructies en hefbomen bij steenkisten op Sumba.
- Angelslo: de onversierde beker uit een grafje met groensteenbijltje en vuursteenklingetje zou een vroege klokbeker kunnen zijn.
- de ‘hockeystick' van Nieuw-Dordrecht, in 1960 opgegraven onder de veenweg, was een slagwapen van een type dat al rond 4200 v.Chr. bekend was en zeker tot ca 1200 n.Chr. in gebruik bleef. Vanaf ca 500 v.Chr. werden vergelijkbare houten voorwerpen echter ook gebruikt in balspelen waaruit later colf, kolf, golf, hockey, bandy, hurling en shinty ontstonden.
- al sinds jaren wordt getwist over de datering van de vulkanische eruptie van het Griekse eiland Thera. Er is namelijk een verschil van een eeuw tussen de traditionele archeologische datering (ca 1520 v.Chr.) en de datering volgens gecalibreerde 14C-dateringen (ca 1620 v.Chr.). Aan de archeologische datering is echter geen twijfel mogelijk. De fout moet zitten in de huidige jaarring-ijkcurve, die verantwoordelijk is voor de te oude gecalibreerde getallen.

Quantity: